’t Winkeltje

t WINKELTJE


U kunt bij ons terecht voor zelfzorgmiddelen en oliën, o.a. voor massage en inwrijvingen.
Verder een ruim aanbod aan antroposofische boeken, kunst- en kinderkaarten, seizoenstafelfiguren, Waldorfpoppen, knutselmaterialen, kleine cadeauartikelen en wollen/zijden babybasiskleding.

Wij zijn maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 16.00 en in de schoolvakanties gesloten.


In onze winkel verkopen wij wol/zijde onderkleding voor jonge kinderen.

Waarom en wat is hier de werking van?
door Irena Beemsterboer

Wol en zijde zijn beide dierlijke vezels. Ze werken verwarmend in op de mens, in tegenstelling tot. plantaardige vezels zoals bijvoorbeeld linnen en katoen. Deze werken meer verkoelend.
Voor jonge kinderen, die zichzelf nog niet warm kunnen houden, zijn wol en zijde hierdoor heel geschikt omdat juist warmte van groot belang is voor de opbouw en vorming van het lichaam deze eerste jaren.
Ook bezitten wol en zijde een hoog kiezelgehalte, net als we bij embryo’s en jonge kinderen zien. En met kiezel is iets bijzonders aan de hand. Kiezel gaat een verbinding aan met het licht. Niet alleen het licht zoals we dat met onze ogen waarnemen, maar ook met de in het licht werkende kosmische lichtkrachten/levenskrachten die het kind zo hard nodig heeft in deze eerste  jaren om zijn fysieke lichaam op te bouwen.
Rudolf Steiner heeft ooit gezegd dat daar waar kiezel werkt, dit doorgangsplaatsen zijn voor de geest.

Als we nu kijken naar de specifieke werking van wol en zijde kunnen we beide natuurbeelden als uitgangspunt nemen.

Als we naar de zijderups kijken zien we dat deze in drie dagen en drie nachten haar cocon spint; uit beide zijkanten van haar kop komen twee eiwitrijke draden. Zij spint een 3 à 4 kilometer lange draad. Met dit inspinnen spint zij veel zonlicht mee en nà deze tijd is de rups geheel afgesloten van aardse krachten en bevindt zij zich in een kosmische lichtcocon. Om daar, binnen 8 dagen, de metamorfose naar vlinder te kunnen maken.
Iets van de werking van deze afgeslotenheid van aardse krachten, vind je terug in zijde. Voor een jong kind dat nog zo open is, is zijde heel fijn. Het voegt zich als een tweede huidje. En zeker geschikt voor onrustige, prikkelbare en te open kinderen, alsook eczeem kinderen. Zijde wordt ook aanbevolen voor kunstenaars, ook zij staan immers in een scheppend proces.

Als we nu kijken naar het schaap, een schaap is bij uitstek een evenwichtig dier, te danken aan zijn vacht die voortdurend binnen en buiten temperatuur reguleert waardoor er altijd een constante temperatuur aanwezig is. Dit, door een isolerende luchtlaag tussen huid en vacht.
Zeker voor jonge kinderen die zichzelf nog niet warm kunnen houden, is wol bij uitstek geschikt. Het geeft verkoeling bij teveel warmte en geeft warmte bij koude. In de woestijn heeft men daar weet van en draagt men eigenlijk altijd een wit wollen onderkleed. Ook voor de extreme temperatuurverschillen tussen dag en nacht.
 Verder is wol waterafstotend door een wasachtig laagje en voelt eigenlijk nooit vochtig aan. Wol weet schadelijke stoffen om te zetten in neutrale stoffen, zoals transpiratie en urine, waardoor je wol niet veel hoeft te wassen. Even uithangen is voldoende.
Ook geeft wol een kleine gezonde elektrische lading voor een betere doorbloeding.

De kleertjes die we verkopen zijn vooral in wol-zijde menging en verenigen de eigenschappen van beide materialen.

Een wol/ zijde babymutsje beschermt en geeft omhulling aan je kindje. Ook houdt je je kindje warm. Immers, veel van de warmte gaat verloren via het relatief grote hoofdoppervlak van een baby. Een mutsje is geen overbodige luxe.


Mutsjes van zijde/wol hebben we in de maten 56 tot en met 80/86 cremekleurig, en tevens in de kleuren rood, blauw en groen dze zijn zowel effen als gestreept.

Nu het kouder wordt hebben we ook weer wantjes en slofjes:

Wollen wantjes in de maten 56 tot met 80 in de kleuren paars, cherisebruin en grijs.
Wollen slofjes van maat 56 tot en met 80 in de kleuren paars en cherisebruin.

Kledinglijn
Wij gaan ons meer richten op de kleinere maten (t/m 116), daarom nu uitverkoop van T-shirts met korte en lange mouw in de maten 128/ 140/ 152.

Poppencursus
Op maandag 4 oktober start de poppencursus voor het maken van een eigen zonnekindpop.
Data : maandagen 4, 11, 25 oktober en 1 en 8 november
Tijd: van 9.30 uur tot 12.30 uur
Plaats: grote zaal in het Van Dam Huis
Voor inlichtingen en aanmelden: [email protected]

Creatieve jaartafelochtenden
Vier maal per jaar organiseren wij een creatieve ochtend in de zaal van het Van Dam Huis waarin we iets maken voor de jaartafel, samenhangend met het seizoen. In november gaan we een herfstknutsel maken.
Datum: woensdag 24 november
Tijd: 10.00 tot 13.00 uur
Kosten: € 15, – incl. materialen, koffie, thee en iets lekkers.
Door: Irena Beemsterboer en Aggie Adema
Opgave: [email protected]