Expositie schilderijen van Roel Eijsberg in het Van Dam Huis in oktober en november 2021

Vanaf de opening van de expositie op zaterdag 2 oktober om 16.00 zullen in de grote zaal en op alle verdiepingen in het van Damhuis een dertigtal schilderijen te zien zijn uit de periode 2012 tot 2021. Daarvoor schilderde ik al jaren af en toe met waterverf en kleurpotloden in kleine schetsboekjes, maar in 2012 bood mijn vrouw voor mijn 62ste verjaardag mij een aantal schilderlessen aan bij Rene van den Bos in Haarlem. Die leerde mij met grote kwasten en op groot papier met acrylverf omgaan, een wereld ging voor mij open.

Vanaf 2014 ben ik les gaan nemen op de Kunstacademie in Haarlem. De beeldhouwer Simon Konijn leerde mij dat je voorstellingen op een schilderij ook “ moet kunnen vastpakken of er doorheen moet kunnen lopen” . Van Rob Visje leerde ik in de jaren daarna hoe je moest schilderen, “ beuken met verf” noemde hij dat. In 2020 kreeg ik les van Erik de Bree die in mijn vele achteloos geproduceerde schetsen buiten de lessen om mijn “ handtekening” herkende en die mij leerde om die te benadrukken en te verbeteren. Verder stimuleerde hij mij om grote doeken te maken, groter dan nu ten toon gesteld kan worden.

Of het nu figuratief of abstract is, landschappen vormen de kern van mijn werk. De vorm is wellicht impressionistisch en expressief te noemen, er moet in ieder geval spanning in zitten, maar het hoeft niet zozeer te “ confronteren of te schuren” wat tegenwoordig vaak zou moeten.

Voelde ik mij eerst een kinderpsychiater die schilderde, geleidelijk word ik meer een schilder die nog steeds actief kinderpsychiater is.

Ik ben dankbaar dat het van Damhuis mij de gelegenheid biedt tot mijn eerste expositie. Wie eventueel werk van mij zou willen aanschaffen of de grote schilderijen zou willen bekijken, kan mij daartoe mailen op [email protected] Dan maken wij een afspraak.

Roel Eijsberg