Boekrecensie – Kinderziekten

Kinderzieken. Oorzaak en behandeling, een antroposofische benadering door Michaela Glöckler, Karin Michael en Wolfgang Goebel is vers van Christofoor pers!

Een uitgebreid en zeer prettig leesbaar naslagwerk, volledig gericht op alle ziektesituaties van het kind. De opbouw van het boek is erg duidelijk: meteen voorin het boek een lijstje met noodmaatregelen, zoals reanimatie en brandwonden, en de bijbehorende bladzijden. Vervolgens een zeer uitgebreide selectie hoofdstukken gerangschikt onder duidelijke rubrieken zoals pijnklachten, koorts, infectieziekten, ziektepreventie, thuisverpleging etc. en achterin geneesmiddelenlijsten, groeitabellen, recepten voor thuisverpleging en nog veel meer handigs.

Erg prettig is de opbouw van de verschillende onderwerpen. Bij iedere ziektesituatie wordt eerst een uitgebreide hoeveelheid voorbeelden gegeven hoe dit bij verschillende kinderen kan voor komen. Zo krijg je als ouder echt een goed beeld van hoe een ziekte of klacht bij kinderen eruit kan zien. Vervolgens komt de ziektesituatie in al zijn facetten aan bod: wat is het, hoe ontstaat het, wat kun je doen, behandeling, geneesmiddelen en verzorgingsproducten etc.

Belangrijk om te noemen is de ruimte die genomen wordt om ook de betekenis van een ziektesituatie te duiden. Het hoofdstuk ‘Chronische allergische huidziekten’ bijvoorbeeld wordt gevolgd door het hoofdstuk ‘Allergische reacties – een pedagogisch-medische uitdaging’ waarin de antroposofische inzichten over dit onderwerp uiteen gezet worden. Daarmee wordt een diepere betekenis aan de ziekte of aandoening (zoals bv. eczeem) gegeven, en dat geeft inzichten die ons kunnen helpen om ziektesituaties op verschillende niveaus te genezen. Ook de hoofdstukken over ‘Koorts’, ‘Zingeving’ en ‘Het vaccinatieschema’ zijn het vermelden waard – goed afgewogen informatie met het antroposofische gedachtegoed duidelijk uitgelegd.

Dit boek is een praktisch, duidelijk en zeer compleet naslagwerk voor ouders en verzorgers die alle ‘tools’ in handen willen hebben om hun kind goed te kunnen observeren en begeleiden in heel diverse ziektesituaties. Fantastisch om in huis te hebben. Verkrijgbaar in ’t Winkeltje, € 27,95.

Marleen Evers