Nieuws vanuit  ’t Winkeltje

Jan Graafland tuiniert al 25 jaar biodynamisch,  sinds 1999 verzorgt hij de Weledatuin met medicinale planten, zoals valeriaan, hartgespan en goudsbloem, en bijenvolken in Zoetermeer. Planten die we ook tegenkomen in de zelfzorgmiddelen van Weleda zoals calendulazalf (met goudsbloem als bestanddeel). Zo mooi om daar verhalen van de hand van de tuinman over te lezen- en de relatie met de zelfzorgmiddelen die we in ’t Winkeltje verkopen. Jan Graafland kennen we ook van zijn bijdrages in het tijdschrift Ita van Antroposana. 

In maart 2020 kwam zijn eerste tuinboek ‘Groene genade’ uit. In een vijftigtal verhalen leidt de Weleda-tuinman je rond door zijn tuin, vertelt hij over de planten, de dieren, opmerkelijke gebeurtenissen en ontmoetingen, zijn leermomenten en twijfels. Hij heeft de brandnetel lief. Leert van de slak. Zwermt met de bijen. Beschouwt de kamille als een meisje van vier. Noemt zijn composthoop Oerbuik. Dit boek is vooral ook een eerbetoon aan de natuur. Collega-tuinier en dochter Nina Graafland tekende de planten en dieren waarover Jan in dit eerste tuinboek vertelt.

En onlangs verscheen zijn tweede boek:

‘Aarde roeren’ – Nieuwe verhalen door tuinman Jan Graafland.
Over tuinieren in turbulente tijden, het doorgronden van planten en de kunst van het composteren

‘ De aarde gaat rond. Gedachten komen op. De tuinman vertelt. In een veertigtal verhalen deelt hij observaties, overdenkingen en inzichten uit zijn unieke tuin. Over de maretak en de kracht van de bolvorm, over de hoge vluchten en diepe dalen van de engelwortel en over Atropa belladonna, die hem door dagen van duisternis loodste.

Bij alles wat tuinman Jan Graafland doet laat hij zich leiden door de natuur. Bij twijfel vindt hij er antwoorden, bij tegenslagen troost en hoop. Met dit bijzondere boek vol anekdotes, inzichten en gedichten, maakt Graafland ons deelgenoot van wat hem in zijn werk als tuinman beroert en inspireert hij ons anders te kijken naar de natuur om ons heen. De tekeningen van illustrator en beeldend kunstenaar Mieke de Haan voegen een extra laag toe aan zijn rijke verhalen.

Jan Graafland is landelijk bekend als schrijver, columnist en tuinman/kruidenteler. Hij schrijft onder andere voor Natuurmonumenten. Dagblad Trouw noemde hem de filosoferende tuinman.’