Twee jaar Van Dam Huis

Bijna twee jaar Van Dam Huis. Een persoonlijke impressie in vogelvlucht.

Ik kan mij de feestelijke opening op 29 september 2018 nog levendig herinneren. Heel veel mensen in het gebouw. Alle deuren waren open en je kon overal kijken. Het begon met een braakliggend terrein.

Vanaf dit moment ging ik elke week op mijn fiets naar de plek om de voortgang van de bouw te volgen. Ik miste het Floraplein wel een beetje waar ik zoveel mooie herinneringen had aan de mensen en gebeurtenissen. Het vooruitzicht straks in een nieuw gebouw te komen maakte veel goed.

De grondsteen werd gelegd met daarin de grondsteenspreuk die door een groepje mensen met veel aandacht en wakkerheid was gevormd.

Er was steeds meer te zien. Ik maakte elke keer ook een foto vanuit deze hoek. Met de boom en mijn fiets er naast. Die fiets kun je ook nu nog vaak bij het Van Dam Huis zien staan!

En met een sprong in de tijd is het gebouw bijna klaar en geniet ik van het prachtige spel van licht en schaduw op de voorgevel. We zijn gezegend met die prachtige bomen voor ons Huis.

En dan is het eindelijk de dag van de opening. Overal zie je mensen kijken en met elkaar in gesprek. Een mooi moment. En nu samen aan het werk.

Omdat ik in 2018 een paar jaar van pensioen af was had ik mij voorgenomen om in de groepen te stappen die zich met de publieke activiteiten bezig zouden houden. Bibliotheek, programma, website, pr-groep, nieuwsbrief. Dat leverde niet alleen nieuwe ontmoetingen en uitdagingen op maar ook nieuwe vriendschappen.

Nu maak ik een sprong naar nu. Er is veel gebeurd. Er kwam een gezamenlijke agenda, een gezamenlijke nieuwsbrief, een nieuwe huisstijl. Met name in de pr-groep merk ik dat de bloedgroepen verdwijnen en dat er een nieuw ‘wij’ aan het ontstaan is. Waar een groep van mensen wakker zoekt naar gemeenschappelijke vormen verbindt een gemeenschapsvormende geest zich met de groep en werkt daar inspirerend en gezondmakend. En het is voor mij een geschenk dat dit ook juist in het Van Dam Huis gebeurt.

Als ik op vrijdag dienst heb in de bibliotheek zijn ook daar regelmatig fijne ontmoetingen met jong en oud. Ik geniet en leer daarvan. Als ik om mij heen kijk zie ik zowel een schat aan boeken als het vele moois in het winkeltje. Wel een betekenisvol beeld besef ik nu.

Er is en wordt door veel mensen heel veel werk verzet voor en achter de schermen. Er wordt gewerkt en geleefd. Dat is ook goed te merken aan de energie in het gebouw. Waar die geestelijke aanwezigheid bij de opening nog aarzelend was voel je nu in de zaal dat er veel door zielen is beleefd en gedeeld en dat er een goede ster straalt.

Ik sluit af met een beeld van iets waar het voor mij allemaal om gaat: antroposofie voor het hart. Ik wens u allen een goede Micha√ęlstijd en graag tot ziens in het Van Dam Huis!

Jan Verhoeven