Afgelast: Tweeluik ‘Waarom zingen vogels en wat betekent dat voor ons?‘

vrijdag 1 mei 2020, 20:00 - 21:30 lezing en zaterdag 2 mei van 10.00-13.00 uur excursie

Locatie
Van Dam Huis


Siegfried, de held, de drakendoder, kon volgens de mythe de taal van de vogels verstaan. Dat kunnen wij niet, maar we kunnen het wel een beetje leren, door ons beleven van klanken te scholen en te verrijken. Het voorjaar is een prachtige tijd daarvoor. Maar eerst is nodig dat we in onszelf afrekenen met de misvatting dat vogels ‘alleen maar’ zingen om een doel te bereiken, namelijk wijfjes lokken en concurrerende mannetjes verjagen. Met alle respect voor de grootheid van de evolutie-idee, hier zat Charles Darwin op een dwaalspoor. Dit is een misvatting die een enorme barrière is om dichter bij het wezen van vogels te komen.

In de lezing onderzoeken we wat fenomenologie en antroposofie ons over vogelzang kunnen leren. Ook bezinnen we ons op de vraag of onze aandacht voor de vogelzang iets voor de natuur betekent. Zijn wij als mensen alleen maar toeschouwers, toehoorders, of spelen we mee in de grootse taferelen die de natuur in het voorjaar opvoert?

De volgende ochtend is er voor liefhebbers een belevingsexcursie vogelgeluiden in de duinen bij Bloemendaal. Het is goed mogelijk om de lezing bij te wonen zonder mee te gaan op de excursie, maar omgekeerd is niet de bedoeling.

Door: Wolter Bos
Kosten:   € 10,- voor de lezing en € 5,- voor de excursie.
Aanmelden: [email protected]